Un decret emis duminică le conferă imunitate juridică civililor care au intervenit pentru blocarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, informează site-ul agenției Reuters.
Agenții serviciilor de securitate care au intervenit pentru blocarea complotului militar beneficiau deja de imunitate juridică, astfel că Administrația de la Ankara a dispus extinderea imunității la civili. „Imunitatea se extinde la civili, fie că au sau nu titluri oficiale, fie că își îndeplineau ori nu atribuțiile”, precizează decretul.
Însă specialiștii în drept avertizează că măsura legislativă are un text ambiguu, astfel că ar putea permite continuarea violențelor între simpatizanții Administrației Recep Tayyp Erdogan și opoziție. „Oamenii vor începe să se împuște unii pe alții pe străzi. Cum împiedicați acest lucru!?”, afirmă Metin Feyzioglu, președintele Asociației Barourilor din Turcia.
Guvernul susține că decretul se referă doar la perioada complotului din iulie 2016, dar experții argumentează că nu este specificată nicio dată în lege, fiind o formă de imunitate politică. Ministrul Justiției, Abdülhamit Gül, a explicat că nu este vorba de imunitate juridică extinsă, însă reprezentanții opoziției susțin că măsura permite „continuarea violențelor sociale”.
„Astfel de lucruri se întâmplă doar în regimurile dictatoriale, pentru intimidarea și terorizarea societății cu miliții civile”, a reacționat Bulent Tezcan, purtătorul de cuvânt al principalei formațiuni de opoziție, Partidul Republican Popular (CHP).
„Noul decret înseamnă practic aducerea țării la război civil”, afirmă Meral Aksener, liderul formațiunii naționaliste și seculare IYI (Partidul Bun), citat de site-ul german T-Online.de.